Kultore

Om det skulle være noen tvil om hva logoen/maskoten til Kroa i Bø heter, så er det altså Kultore. Han ble tegnet av en mann ved navn Espen Hårstad en gang på åttitallet, mens han var elev ved Oslo Katedralskole. Der fikk han lurt noen av tegneseriestripene sine inn i daværende Arbeiderbladet. I kameratgjengen hadde de nemlig moro av å lage tegneserier på hobbybasis, og det å bli antatt i avisa var såklart både kult og litt status.

Uansett. Hårstad fikk fire fem halvsider totalt i Nye Takter, som var musikkbilaget i avisa. I en av disse halvsidene, over seks enkle ruter ses en velkjent figur. Kultore viser frem sider av seg de fleste av oss ikke kjenner. Navnløs er han, og ulykkelig uvitende om sin strålende fremtid, med svai i knærne som en annen junkie. For vips og abrakadabra så ble han altså utnevnt til Kroamaskot.

Hårstad: «Kultore som dere kaller ham hadde ikke noe navn i tegneserien. Han var bare ett rocketryne i en av stripene mine. Jeg tegnet han forøvrig i en tid da det amerikanske garasjerockebandet The Cramps hadde sitt gjennombrudd i Europa, med konsert på Chateau Neuf i..-tja- var det ’85 da?

Bandet hadde iallefall en rytmegitarist som het Bryan Gregory, som med sin lange lugg og ellers korte hår, sine litt innhule øyne og slitne holdning var rollemodell for denne Kultorefiguren. Jeg fant ham på forsida til den første Cramps lp- en.

Sånn sett kan vi kanskje si at Kultore er Bryan Gregory.

Hva synes du egentlig om Kultore? Er du stolt over avkommet?

Jo, ja. Han har jo virkelig slått seg opp i verden, noe jeg nok aldri fantaserte om den gangen jeg tegnet ham. Underlig figur forresten. Skoa er jo som en krysning mellom Mikke Mus-sko og Dr. Martens! Og det med junkieholdningen var helt utilsiktet! Som en elastisk benløs figur hele mannen.

Hvorfor tror du forresten at han er blitt slik en storhet?

-Tja, si det. Han har jo sin sjarm også.»

(Tekst er basert på artikkel i BØSS)

PS! Kroa i Bø eier rettighetene til bruk av Kultore etter at man kjøpte disse av Hårstad i 2003.

 

Kultore har også sin egen Facebook side som fans liker å følge: www.facebook.com

Program

Dato Konsert Pris Klokka
November
25. november 2017

Bok & Børst: Lansering av Podium, med Geir Gulliksen

Gratis
30. november 2017

MICETRO: teaterimpro!

Gratis
Mars
10. mars 2018

Honningbarna

TBA21:30